ASN verlost zijn klanten van de schaamte

20 February 2011
post_excerpt)){ ?>

ASN doet alleen dingen die deugen met het geld van zijn klanten. Dat is in feite de marketingstrategie van de bank. Door in zee te gaan met ASN, worden bepaalde mensen verlost van de gêne die ze voelen over hun welstand. Maar ook ASN kan zich niet onttrekken aan de wetten van het kapitalisme. Daar zorgt SNS Reaal wel voor.

In de meeste reclame voor financiële instellingen wordt niet filosofisch gedaan over geld. De kernboodschap is simpel: schenk ons uw vertrouwen en wij gaan ervoor zorgen dat u een zo hoog mogelijk rendement behaalt.
ASN pakt dat anders aan. ASN is een bank die bezig is met ethiek en de klanten zijn mensen die piekeren over zaken als milieu, rechtvaardigheid en vrede. In zekere zin zijn ASN-klanten 21e eeuwse nakomelingen van de rijke 17e eeuwse Nederlanders. Dat waren volgens de Britse historicus Simon Schama, mensen die zich een beetje geneerden voor hun rijkdom: Embarrassment of Riches.
Voor de circa 500.000, overwegend ruim boven modaal verdienende klanten van ASN, vormt geld nog steeds een moreel dilemma en daar speelt de bank geraffineerd op in. De nieuwe spot bestaat uit 24 korte scènes, waarin om en om slechte en goede zaken worden getoond. Al de getoonde beelden hangen samen met geld. Het hamert de kamer in. Op de achtergrond klinkt een drijvend retro rockmelodietje, een beetje in de stijl van Little Green Bag. Een gedreven mannenstem somt de volgende reeks op: ‘Geld stinkt, geld helpt, geld sloopt, geld groeit, geld vergalt, geld leert, geld vervuilt, geld verrijkt, geld vecht, geld verbindt, geld ontwricht, geld ontspant, geld woekert, geld verdient, geld haalt, geld brengt, geld verjaagt, geld beschermt, geld verwoest, geld bouwt, geld verziekt, geld ontdekt, geld vermoord, geld geneest.’ De reeks wordt afgemaakt met een zeer effectieve slagzin: Geld wordt pas fout of goed, door wat je er samen mee doet. Opeens valt dat gevoel van gêne weg. Niemand hoeft zich meer te schamen voor die 100.000 euro op zijn spaarrekening, want ASN zal er moreel goede dingen mee doen.
En eerlijk is eerlijk ASN hanteert inderdaad een strakke ethische code en daar houdt de bank zich ook stipt aan. Maar tegelijk is ASN onderdeel van SNS Reaal en dat is een aan de beurs genoteerde financiële instelling. Van ASN wordt verwacht dat het volwaardig bijdraagt aan het resultaat van de groep. Zoals bij ieder beursfonds is ook bij SNS Reaal maximale winstgroei het uitgangspunt. Het promoten van ASN is binnen de huidige constructie een marketingtechniek om een interessante groep, gemiddeld behoorlijk welvarende Nederlanders te binden aan het concern. Maak dus niet de fout ASN als een soort ideële organisatie te beschouwen. Het hoofddoel is een zo hoog mogelijk rendement genereren voor de aandeelhouders van SNS Reaal.

Conclusie
ASN is aan dezelfde wetten van het kapitalisme onderworpen als elke andere beursgenoteerde bank. En op wat de aandeelhouder uiteindelijk met zijn rendement doet heeft ASN sowieso geen invloed.

Reacties

 1. Astrid
  26 March 2011 - 22:05

  Ondanks alle moeite die in dit artikel wordt gestoken, moet ik het hier toch mee oneens zijn. SNS mag wellicht in niet-duurzame projecten investeren, met het geld wat bij ASN wordt gestald door welwillende burgers mág dit niet gebeuren, zoals vele onafhankelijke instanties, vooral de afgelopen 2, 3 jaren, via diverse bankwijzers, al hebben bewezen. ASN is een dochter-onderneming en staat dus, zoals een jong meisje wat zich losmaakt van haar moeder, in die investeringen op eigen benen. Echter dat een deel van het rendement wellicht via een omweg in de zakken van aandeelhouders verdwijnt, soit. Het gaat voor mij en vele andere kritische consumenten om het investeren in, opzetten en onderhouden van de duurzame projecten. Dat daar ook uiteindelijk winst mee gemaakt wordt, is in deze kapitalistische maatschappij geen schande, en in het bankwezen zelfs een noodzaak om het hoofd boven water te houden.

  De werkelijk bewuste en bezorgde aardbewoner zal het ook niet zijn ontgaan dat ASN en SNS zich onder de spaarzame banken scharen die zichzelf in zulke tijden níet op exorbitante bonussen hebben getrakteerd.

  Naar aanleiding van dit artikel krijg ik vooral beelden op mijn netvlies van slakken in combinatie met zout, en bepaalde onzedelijke acties met mieren, waar de meeste ethisch waakzame mensen niet zomaar vrede mee zullen hebben.

 2. Karena Markey
  20 January 2014 - 19:24

  Oh and I’m not a Liverpool or Chelsea supporter, however the way the Liverpool fans were still singing You’ll By no means Walk alone when their team was losing and the game was almost finished was beautiful. Big respect.

  http://www.6cfzsP4cu96cfzsP4cu9.com/6cfzsP4cu96cfzsP4cu9

 3. Rachell Alatorre
  24 January 2014 - 15:17

  I’m sure the Buick guide was reprinted in I believe the late 90s ( I used to be the merchandise supervisor from the nearby BCA chapter and had ordered a bunch for members ) plus the Chevrolet e book was originally sixty Many years of Chevrolet and updated to 75 Many years of Chevrolet. I do think the Ford e-book was also updated ( my copy is 90 a long time of Ford ).

  http://www.6cfzsP4cu96cfzsP4cu9.com/6cfzsP4cu96cfzsP4cu9

 4. Hannah
  11 March 2014 - 07:52

  If you wish for to obtain a good deal from this piece of writing then you have to apply such methods to your won web site.
  Hannah http://www.alivenotdead.com/tallhelen/Must-Clinical-doctors-Promote-Heel-Lifts-profile-3740593.html?newpost_1

 5. Maya
  29 May 2014 - 00:13

  Hi there! I could have sworn I’ve visited this website before but after going through a few of the articles I
  realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly delighted I found it and I’ll
  be book-marking it and checking back regularly!

  Review my blog post; Ringtones (http://www.Tragaperras777.com)

 6. Keira
  9 August 2014 - 16:23

  When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get
  several emails with the same comment. Is there any way you can remove people from
  that service? Cheers!

  My page :: Thorn Thermal Analysis

 7. Savannah
  17 August 2014 - 15:37

  Very nice post. I just stumbled upon your weblog and
  wanted to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts.
  After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

  my homepage: Malaria Treatment

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online