Ambi Pur verkoopt toiletspray voor in huis

2 January 2011
post_excerpt)){ ?>

Ambi Pur probeert de consument aan de geurverstuivers te krijgen. Die zouden complementaire, frisse geuren de woonkamer in pompen. Maar kan een geurtje bedomptheid uit een kamer verdrijven, de verhouding tussen zuurstof en koolzuurgas herstellen, rondzwevende ziektekiemen doden? Voorlopig lijkt een raam openzetten om frisse lucht binnen te laten, een betere en goedkopere benadering. Ambi Pur ziet dat waarschijnlijk anders.


De grootste uitdaging voor een producent is om met een nieuw product een hele nieuwe markt aan te boren. Het rauwe feit dat mensen tot dan toe redelijk gelukkig konden leven zonder dat product, geeft de relatieve overbodigheid van zo’n noviteit al aan. Het is dan de taak van de marketeers en de reclamemakers om de consument toch te overtuigen van het nut.
Ambi Pur probeert nu haar 3Volution-product in de markt te zetten. Dat zij drie complementaire geuren, die een heerlijke frisheid in de huiskamer brengen. Zeg maar een soort toiletspray voor in huis. In de spot zie je iedereen oprecht genieten van de geuren, die om en om de kamer in worden gejaagd.
Een boeiend concept, dat wel vragen oproept. In de eerste plaats zou het fijn zijn om te weten wat complementaire geuren zijn. Zijn de geuren van gemaaid gras en dennenwoud complementair? Botst de geur van versgebakken brood met die van leer?

Bedomptheid
Wat me vooral bezighoudt is hoe een zilte strandgeur en lavendelgeur zich verhouden. Ze lijken met niet echt complementair. Bij die zilte geur zou je eerder de geur van zonnebrandolie op kokosbasis verwachten, maar zilt en lavendel lijkt me weer wel spannend. Met andere woorden: achter het woord complementair schuilt een hele geurwetenschap. Uiteindelijk is het helaas altijd zo dat wat de een lekker vindt, voor de ander walgelijk is, maar als je in die kamer zit, moet je het ermee doen.
De tweede vraag is of kunstmatige geuren echt kunnen zorgen voor een ervaring van frisheid. Is het niet beter om gewoon het raam open te zetten en frisse lucht binnen te laten stromen? De bedoeling is namelijk dat de bedomptheid verdwijnt. Mensen ademen gedurende de dag. In een woonkamer verandert de verhouding tussen zuurstof en koolzuur. Door transpiratie en windjes zweven er bovendien ongewenste geuren en gassen rond. Ook kunnen ziektekiemen blijven hangen. Alleen luchten helpt tegen dergelijk ongerief. Sprayen verhult slechts.

Conclusie
De 3Volution-methode is een maskeertechniek. Met frisheid heeft het niets te maken. Frisheid kan beter worden bereikt door de ramen tegen elkaar open te zetten. Met 3Volution loop je bovendien het risico dat je gasten in een geur terechtkomen, die ze niet aangenaam vinden.

Reacties

 1. Arianne
  18 July 2011 - 09:53

  Deze reclame vind ik echt vreselijk. Geurtjes verdrijven met andere geurtjes en dan ook nog eens om en om 3 verschillende.

  Iedereen die er even over nadenkt, weet dat een geur lijkt te verdwijnen als je er een poosje in zit. Je eigen parfum bijvoorbeeld. (Ook wel eens op straat in het gezicht geslagen door de parfumwolk van een opgedirkte dame?) Dit product varieert de geur, waardoor het beter lijkt te werken, maar ondertussen spuit je uiteindelijk een vreselijke aromawolk rond in de kamer die overal in trekt.

  Zoals douchen beter werkt tegen lichaamsgeur dan deodorant, is een open raam veel beter voor frisse lucht dan dit soort stank-rondslingerende apparaatjes. En het kost ook nog eens minder energie.

  Daarbuiten is het ook veel gezonder om te luchten, want het gaat condens tegen, ververst de lucht en verwijdert onaangename luchtjes van koken, de hond, of de kattenbak in plaats van het te bedekken met nog meer geuren.

 2. Manu
  20 August 2011 - 09:05

  Een klassiek voorbeeld van “voor elke oplossing een gepast probleem.”

  net voor dit soort producten moet je keihard reclame gaan maken want ze zijn zo ontzettend nutteloos dat je ze anders nooit verkocht krijgt.

 3. Caroline
  12 February 2013 - 00:15

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  Stop by my web-site :: I can’t believe this

 4. Molly
  17 February 2014 - 22:58

  I simply wanted to make a simple message to say thanks to you for the marvelous hints you are writing at this website. My extended internet research has at the end of the day been recognized with wonderful know-how to write about with my family members. I would state that that many of us site visitors actually are definitely fortunate to be in a wonderful place with so many marvellous individuals with insightful concepts. I feel extremely lucky to have used your entire website page and look forward to so many more cool minutes reading here. Thank you once more for all the details.
  Molly http://www.kiwibox.com/stavrides2370/blog/entry/112662885/are-inversion-tables-a-better-plan

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online