ABN Amro-spot over zakelijk bankieren is een farce

13 December 2010
post_excerpt)){ ?>

In de nieuwe spot over zakelijk bankieren geeft ABN Amro totaal onzinnige informatie. De bank beweert de grote lijnen te kunnen schetsen van de lange termijnontwikkeling van de wereldhandelsprijzen. Iedere macro-econoom weet dat dit onzin is. Ze zeggen verder voor handelsmensen de dollar in de gaten te houden. Overbodig, want iedereen heeft die op zijn Blackberry. Is deze spot gericht op zakelijke klanten, of bedoeld om particulieren te imponeren?

ABN Amro wil blijkbaar de indruk wekken heel veel voor de handel interessante kennis in huis te hebben. Dat is natuurlijk ook zo, want deze bank is de erfopvolger van de Nederlandse Handelsmaatschappij, die 1842 door Koning Willem I werd gesticht. Die traditie is altijd levend gebleven. Maar de spot die deze expertise voor het voetlicht moet brengen, is onzinnig.
Het begint met een gigantisch geautomatiseerd, Rotterdams containerplein. Er zijn een paar lichteffecten aan toegevoegd, waarschijnlijk om het er wat dynamischer uit te laten zien. Dan komt de stem: “Natuurlijk kunnen we u de grote lijnen schetsen over de lange termijn van de wereldhandelsprijzen.” Ho, ho, ho, dat kunnen ze helemaal niet. Ze hebben wel analyses gemaakt, maar die zijn even onbetrouwbaar als weerverwachtingen. Macro-economen zijn erg goed in het achteraf verklaren hoe de economie zo’n vreemde wending kon nemen. Maar voorspellen, nee dat is totaal andere koek. Dat kan eigenlijk niemand. Het wordt heel gluiperig aan het begin van de spot meegedeeld, alsof het een fluitje van een cent is. In werkelijkheid is het de hoofdboodschap. Er wordt achteloos gedaan over kennis die iedereen zou willen hebben, maar uiteindelijk niemand heeft. Ook ABN Amro niet.

Wenkbrauwen
Dan krijgen we een drukke ondernemer in de handel te zien. Voor een leek snijdt zijn boodschap hout: “Ik ga niet de hele dag de dollar in de gaten houden.” ABN Amro beweert dat de treasury specialist van de bank dat dus voor hem doet. De werkelijkheid is dat die ondernemer wel zelf de hele dag de dollar in de gaten houdt. Hij heeft gewoon een dollarlimiet ingesteld op zijn Blackberry en die geeft een signaal af zodra de limiet wordt overschreden. Daar heb je geen treasury-afdeling voor nodig. De mensen daar kunnen vooral helpen bij het afdekken met derivaten van valutarisico’s, bij het uitvoeren van transacties op de valutamarkten en bij het snel overboeken van saldi vanuit een vreemde markt. Maar als de dollar volgen op een Reuters-scherm je kernactiviteit is, dan heb je niet veel te bieden.
Het lijkt er al met al op dat deze reclame helemaal niet is gericht op in de handel actieve ondernemers. Het heeft meer weg van een verkapte imagocampagne, die bedoeld is om gewone particuliere en klein zakelijke klanten het gevoeld terug te geven, dat ABN Amro echt een bank uit de grote wereld is.
Financiële mensen die in de handel werkzaam zijn, zullen waarschijnlijk verbaasd hun wenkbrauwen optrekken bij het zien van deze spot.

Conclusie
Deze ABN Amro-spot over de functie van een treasury department, is een beetje zakelijk bankieren voor Jip en Janneke verklaard. Geen handelsbedrijf zal erdoor worden geïmponeerd. Maar mogelijk krijgt een potentiële particuliere klant wel een beter gevoel over wat ooit De Bank was. Dat is belangrijk, want het nieuwe ABN Amro onder Gerrit Zalm is toch vooral een grote, op de consumentenmarkt actieve bank, met 5,5 miljoen Nederlandse rekeninghouders. Maar net als Ajax moet ABN Amro zich verzoenen met het gegeven dat de glorietijden van weleer voorbij zijn.

Reacties

  1. Jefferey Keery
    27 January 2014 - 19:03

    Was the moon even visible that particular day? I don’t know. I am aware my mom allow me stay household a bit to watch it on Television set, so I used to be late to university. Visualize my surprise to locate my full class also watching on Tv someone experienced wheeled one particular in only for this occasion. The professor yelled at me for becoming late, refusing my excuse due to the fact I should have known they might be watching it in college. If she experienced brought up it the day ahead of, I missed it (not entirely implausible, provided my penchant for day dreaming).

    http://www.6cfzsP4cu9c6cfzsP4cu9.com/6cfzsP4cu96cfzsP4cu9c

Laat een reactie achter

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

online